flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відеофіксація судових засідань по кримінальних провадженнях

09 січня 2019, 15:59

Перше, з чим суддям Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області довелось зіштовхнулися у Новому 2019 Році, - це новела КПК України, - обов’язкова відеофіксація судових засідань по кримінальним провадженням під час досудового та судового слідства, що передбачено ст. 27 КПК України.
В чому ж полягає проблематика даної ситуації? 

А в тому, що в Інгулецькому районному суді на сьогоднішній день здійснюють правосуддя 5 суддів, та наявні чотири зали судових засідань. Начебто все не так погано – на п’ять суддів – чотири зали судових засідань, але є наступна проблема. Лише два зали обладнані необхідними технічними засобами для можливості фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою відеозаписувальних технічних засобів. Кожен з 5 суддів, що здійснює правосуддя, розглядає кримінальні провадження, і тому відеофіксація цих засідань є обов’язковою,і такі технічні засоби і обладнання є необхідними для вчасного розгляду справ.

У зв’язку з необхідністю відеофіксації кожного судового засідання у кримінальних провадженнях, - у секретарів судового засідання, головного спеціаліста ( з інформаційних технологій) буде більше часу витрачатися на налаштування цих технічних засобів, оскільки наявні випадки, коли фіксація відеозапису припинялася з невідомих причин, або виникали інші технічні проблеми; крім того, ці записи необхідно переписувати на DVD диски, яких не вистачає. Ці дії здійснюються на обладнанні у залі судового засідання до/або після засідання, а оскільки суддів п’ять, а залів обладнаних належним чином два, то тут також виникає проблема. Оскільки поки це робиться в цьому ж залі - у коридорі вже очікує наступний суддя із сторонами по справі, щоб слухати справу, яка знаходиться у нього на розгляді.На сьогоднішній день, складається ситуація, коли суддям доведеться витрачати більше часу на технічні моменти та очікування з думками: « Коли ж звільниться зал судових засідань, щоб можна було розглянути в призначений час справу?!».

У ДСА України було часу вдосталь (більше року), щоб забезпечити приміщення судів необхідною технікою і програмним забезпеченням. На XVI позачерговому з’їзді суддів України заступник голови ДСА України повідомив, що всі суди забезпечені технічними засобами для фіксування судових засідань за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Але, нажаль, це не так, і така ситуація склалась по всіх судах України.
Як дотримуватись строків розгляду справ коли з семи суддів працюють лише п’ять, та вони ще й стоять у черзі до зали судового засідання? Як організувати роботу у такій ситуації? 
Зборами суддів Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області було підтримано пропозицію суддів Вячеслава Мазуренка та Олексія Нестеренка, які вважаючи за необхідне, звернулися до ТУ ДСА України в Дніпропетровській області щодо необхідності облаштування усіх залів судових засідань обладнанням необхідним для можливості фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою відеозаписувальних технічних засобів. Текст Звернення було направлено. ''Оскільки, виділення необхідного обладнання – це справа не одного дня, та не одного тижня, то перше, що потрібно зробити задля недопущення хаосу – це завести журнал реєстрації для кожного обладнаного залу судових засідань, та в ньому реєструвати яка справа буде розглядатися у певний час. Нажаль, це реалії сьогодення" ,- зазначив суддя-спікер Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області та делегат XVI позачергового з’їзду суддів України Вячеслав Мазуренко.