flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо участі судді-спікера у семінарі-тренінгу "Домашнє насильство: особливості представництва постраждалих осіб"

28 лютого 2019, 16:04

26 лютого 2019 року у Кривому Розі за підтримки Програми «Адвокат майбутнього» та за сприянням Ради адвокатів Дніпропетровської області був проведений семінар-тренінг "Домашнє насильство: особливості представництва постраждалих осіб" у приміщенні Донецького юридичного інституту МВС України.

Активну участь у заході взяли представники Криворізького ВП ГУНП у Дніпропетровській області, патрульної поліції, Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Виконкому Криворізької міської ради, адвокати.

Суддя-спікер Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Вячеслав Мазуренко виступив з доповіддю та вів відкритий діалог з учасниками заходу.

Ми переконані, що такі заходи тільки об'єднують юридичну спільноту навколо теми протидії домашньому насильству.

Семінар-тренінг

Нагадаємо, що 7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», в якому запроваджено комплексний підхід та визначено систему заходів щодо запобігання та протидії фізичному, психологічному та сексуальному насильству в сім’ї. Законом встановлено, що до кривдника (особи що вчинила домашнє насильство у будь-якій формі) суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству може бути встановлено спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству.

До таких спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належать:

1) терміновий заборонний припис стосовно кривдника (виноситься уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України);

2) обмежувальний припис стосовно кривдника (видається судом);

3) взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи (здійснюється уповноваженими підрозділами органу Національної поліції України);

4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників (відповідальними за виконання програм для кривдників, є місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування).

Таким чином, законодавство запроваджує нові заходи, які можуть бути застосовані до кривдника у разі здійснення ним домашнього насильства, або погрози його здійснення. Такі заходи мають захищати осіб, які постраждали від домашнього насилля та попереджувати таке насилля.