flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Захист прав осіб з інвалідністю в Україні. Що гарантує держава?

14 серпня 2019, 17:55

Відомий фізик Стівен Гокінг у 2011 році журналісту популярної газети «The New York Times» сказав: «Я раджу іншим людям з обмеженими можливостями зосереджуватися на тому, в чому їхня інвалідність не заважає бути добрими, і не шкодувати про те, у чому вона перешкоджає. Не будьте інвалідами духовно, так само, як і фізично».

Він довів усьому світові, що маючи обмежені фізичні можливості, можна бути генієм, і мати ж такий захист, права і гарантії, як і здорові люди. 15 надихаючих цитат вченого й людини, яка залишається символом невгамовної сили волі ви можете прочитати тут

Для України соціальний захист осіб з інвалідністю є серед державних пріоритетів. За даними Міністерства соціальної політики України, на початку 90-х років минулого століття загальна кількість осіб з інвалідністю становила майже 3% усього населення країни, а на сьогодні – це майже 6% жителів України. Зважаючи на таку сумну статистику, державна соціальна політика спрямована на розширення соціального захисту осіб з інвалідністю, а саме: на поліпшення не лише фінансово-матеріальної підтримки, а й створення сприятливих умов для повної реалізації прав людей з обмеженими можливостями, враховуючи їхні потреби та інтереси при прийнятті державних рішень.

24 вересня 2008 року Україною було підписано Конвенцію про права осіб з інвалідністю і Факультативний протокол до неї. А вже через рік 16 грудня 2009 року Верховною Радою України ці два акти було ратифіковано, 6 березня 2010 року Конвенція набрала чинності. З цього часу імплементація Конвенції є одним із пріоритетних завдань Уряду.

Відповідно до взятих Україною зобов’язань на сьогодні однією із стратегічних цілей державної політики у сфері захисту прав осіб з інвалідністю є створення суспільного середовища рівних можливостей для таких осіб та їх інтеграція у суспільне життя, переосмислення поточних соціальних послуг для створення системи підтримки, що забезпечить суспільну активність та незалежність людей з інвалідністю.

На виконання вимог Конвенції постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2012 № 706 була затверджена Державна цільова програма «Національний план дій щодо реалізації Конвенції про права осіб з інвалідністю» на період до 2020 року 

Програма спрямована на заохочення, захист і забезпечення повного й рівного здійснення особами з інвалідністю всіх прав людини та основоположних свобод в усіх сферах суспільного життя з урахуванням положень Конвенції, а також вжиття заходів щодо поважного ставлення до притаманної їм гідності.

Також, з метою забезпечення додержання та реалізації прав і свобод осіб з інвалідністю відповідно до вимог Конвенції про права осіб з інвалідністю було підписано Указ Президента України №553/2016 «Про заходи, спрямовані на забезпечення додержання прав осіб з інвалідністю».

На виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету, Верховною Радою України було прийнято поданий Урядом Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про ратифікацію Конвенції і Факультативного протоколу до неї» від 07.09. 2016 № 1490, яким внесено зміни до Закону України «Про ратифікацію Конвенції про права інвалідів та Факультативного протоколу до неї», зокрема, слова «інвалід» і «інваліди» замінено словами «особа з інвалідністю» та «особи з інвалідністю».

Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 19.12.2017 № 2249, згідно з якими у відповідності до офіційного перекладу Конвенції про права осіб з інвалідністю та Факультативного протоколу до неї, було внесено зміни до 44 законодавчих актів, що стосувалися заміни слова «інвалід», «дитина-інвалід», «інвалід з дитинства» та «інвалід війни» словами «особа з інвалідністю», «дитина з інвалідністю», «особа з інвалідністю з дитинства» та «особа з інвалідністю внаслідок війни».

Крім того, на виконання рекомендацій Комітету розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1073-р затверджено «План заходів з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях, наданих Комітетом ООН з прав осіб з інвалідністю до першої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про права осіб з інвалідністю, на період до 2020 року 

Системою «Безоплатної правової допомоги» підготовлено інформаційні буклети про права осіб з інвалідністю. Нагадуємо, що особи з інвалідністю мають право на безоплатну вторинну правову допомогу для захисту своїх прав та інтересів. Для цього потрібно звертатись до центрів та бюро безоплатної правової допомоги, адресу найближчого можна дізнатись за телефоном контакт-центру 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно). За цим же телефоном можна і отримати безоплатну первинну правову допомогу.

У базі правових консультацій системи безоплатної правової допомоги WikiLegalaid розміщено правову інформацію про встановлення інвалідності, пільги та гарантії:

- Інвалідність та порядок її встановлення

 

- Пільги та гарантії для осіб з інвалідністю