flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спільна пропозиція голів Інгулецького, Дзержинського районних судів міста Кривого Рогу та Широківського районного суду Дніпропетровської області щодо штатної чисельності Четвертого окружного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

18 червня 2019, 09:00

Голова Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Олексій Нестеренко, Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Наталя Вікторович та Широківського районного суду Дніпропетровської області Олена Леонідова звернулися до ВРП, ДСА України та РСУ із спільною пропозицією щодо штатної чисельності Четвертого окружного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Зокрема, в спільному зверненні йдеться про те, що Вища рада правосуддя 18 квітня 2019 року розглянула питання про погодження кількості суддів в окружних судах. При цьому було погоджено тимчасову кількість суддів (18 суддів) для здійснення правосуддя у Четвертому окружному суді міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, який включає юрисдикцію на території трьох районів – Інгулецького та Металургійного районів міста Кривого Рогу та Широківського району Дніпропетровської області.

На початок поточного року правосуддя на територіях вказаних районів загалом мали здійснювати 20 суддів, з яких у Інгулецькому районі міста Кривого Рогу – 7, Металургійному районі міста Кривого Рогу – 10, Широківському районі Дніпропетровської області – 3.

Однак, фактично, на початок поточного року правосуддя на територіях вказаних районів здійснюється лише 11 суддів, з яких у Інгулецькому районі міста Кривого Рогу – 5, Металургійному районі міста Кривого Рогу – 5, Широківському районі Дніпропетровської області – 1.

При останніх розрахунках необхідної кількості суддів для здійснення правосуддя на окружній території взято до уваги тільки пропозицію Державної судової адміністрації України з урахуванням модельного річного навантаження на одного суддю в кількості 183 справи.

Водночас, вищевказаним рішенням Вищої ради правосуддя № 1201/0/15-19 від 18 квітня 2019 року Державну судову адміністрацію України зобов’язано в місячний термін передати до Вищої ради правосуддя доопрацьовані пропозиції окружних судів щодо кількості суддів, оскільки при визначені необхідної кількості суддів не враховані дослідження нормативів часу необхідних для розгляду справ.

З огляду на зазначене, судді Інгулецького та Дзержинського районних судів міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, а також Широківського районного суду Дніпропетровської області, які мають увійти до складу Четвертого окружного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, вважають за необхідне висловити свої пропозиції стосовно запланованого скорочення посад суддів та висвітлити своє бачення вирішення проблемних питань.

Вищевказані суди не вперше здійснюють аналіз навантаження суддів з урахуванням середніх витрат часу на розгляд справ для обчислення обґрунтованої штатної чисельності суддів.

Такий аналіз було здійснено в 2014 році та при його проведенні використані додатки до пояснювальної записки Ради суддів України у вигляді таблиць середнього часу розгляду судових проваджень певних категорій. За результатами дослідження обґрунтовано необхідну штатну чисельність суддів в розмірі, що була передбачена на 2014 рік.

В поточному році судді згаданих судів взяли участь у анкетованому опитуванні подібного характеру, в якому також самостійно визначали кількість необхідних для них годин для розгляду певних категорій справ.

Конституцією України визначено європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України.

Разом з тим, обраний Державною судовою адміністрацією України підхід для визначення необхідної кількості суддів шляхом опитування суддів є поверховим та відірваним від реального судового навантаження в конкретному регіоні та у відповідному суді. Крім того, цей підхід не лише не узгоджується з новими процесуальними кодексами, а й суперечить європейській цивілізованій практиці.

В системі органів правосуддя Європи не один рік функціонує Європейська комісія з питань ефективності правосуддя (CEPEJ), яка щороку готує звіт «Системи правосуддя у Європі: ефективність та якість правосуддя». Згідно даних вказаного звіту, останні роки (2014-2018 року) середній показник кількості суддів в судах вираховувався єдиним методом, а саме у виді співвідношення кількості населення на території певної юрисдикції. Так, середній показник кількості суддів у країнах Європи на 100 тисяч населення становить 21,3 суддя.

Згідно даних Управління статистики у м. Кривому Розі на території Інгулецького району постійно проживає 63188 осіб, Металургійного району – 70378 осіб, Широківського району – 26141 осіб. Загалом юрисдикція Четвертого окружного суду має поширюватись на територію з населенням 159707 осіб.

Якщо розраховувати необхідну кількість суддів за методом Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ), для здійснення правосуддя в окружному суді необхідно 34 суддів.

Між тим, передбачена 18 квітня 2019 року кількість суддів для цього суду в 2 рази менша за середній показник кількості суддів у країнах Європи.

Тільки за 2018 рік у вищевказаних трьох судах перебувало в провадженні 18111 справ (5871 в Інгулецькому районному суді, 10736 в Дзержинському районному суді, 1303 в Широківському районному суді Дніпропетровської області).

При цьому лише під юрисдикцією Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу як центрального суду міста перебувають: Криворізька установа відбування покарань № 80, Криворізька міська рада, Металургійна районна у місті рада, Слідчий відділ прокуратури Дніпропетровської області, Металургійний та Криворізький відділи поліції, два відділи державної виконавчої служби, стадіон, вокзал, слідчий відділ ДФС, Криворізька філія ПАТ КБ «ПриватБанк», редакції місцевих ЗМІ та телеканалів, ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», філії страхових компаній та банків, тощо. Наявність такої кількості установ та організацій зумовлює надходження значної кількості справ та матеріалів, та відповідно впливає на рівень навантаження.

Таким чином, лише під юрисдикцією Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області перебуває чотири органи досудового розслідування, що зумовлює значне навантаження таких категорії справ, як слідчі дії, у тому числі невідкладні слідчі дії.

У разі функціонування Четвертого окружного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, під його юрисдикцією будуть перебувати шість органів досудового розслідування: Слідчий відділ прокуратури Дніпропетровської області, Металургійний, Інгулецький, Широківський та Криворізький відділи поліції. Акцентуємо увагу на тому, що відповідно до положень КПК України, розгляд матеріалів досудового розслідування (клопотань, скарг) слідчими суддями має здійснюватись з обов’язковою відео фіксацією.

Також під юрисдикцією новоствореного суду буде перебувати дві установи виконання покарань: Криворізька установа відбування покарань № 80 та Широківський виправний центр № 75.

Крім того, осторонь не можна залишити й ту обставину, що на території Інгулецького та Металургійного районів міста Кривого Рогу розташовані три великих металургійних підприємства - ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПрАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат", ПАТ "Південний гірничо-збагачувальний комбінат", що обумовлює надходження значної кількості трудових спорів та спорів, що виникають з питань відшкодування шкоди.

Визначена ДСА модельна кількість справ – 183 справи на рік на одного суддю, не відповідає реаліям, які склалися в судовій системі, оскільки середньомісячне навантаження на суддю станом на січень 2019 року становить понад 126 справ та матеріалів.

Так, за результатами звіту щодо кількісного розподілу справ та матеріалів за 2018 рік, судді Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу, що мають повноваження, навантаження у 2018 році:

Вікторович Н.Ю. ( коефіцієнт 0,8) – знаходилось у проваджені 1405 справ та матеріалів, з них надійшло 1189, у тому числі справ – 751 та відповідно 572 (надійшло за звітний період), середньомісячне навантаження  127,73 справ та матеріалів;

Літвіненко Н.А. – знаходилось у проваджені 1923 справ та матеріалів, з них надійшло 1746, у тому числі справ – 978 та відповідно 841 (надійшло за звітний період), середньомісячне навантаження  174,82 справ та матеріалів;

Сільченко В.Є. – знаходилось у проваджені 2035 справ та матеріалів, з них надійшло 1843, у тому числі справ – 1343 та відповідно 1188 (надійшло за звітний період), середньомісячне навантаження 185,00 справ та матеріалів;

Скотар Р.Є. – знаходилось у проваджені 1454 справ та матеріалів, з них надійшло 1157, у тому числі справ – 883 та відповідно 607 (надійшло за звітний період), середньомісячне навантаження 132,18 справ та матеріалів;

Ступак С.В.. – знаходилось у проваджені 2077 справ та матеріалів, з них надійшло 1823, у тому числі справ – 1161 та відповідно 959 (надійшло за звітний період), середньомісячне навантаження 188,82 справ та матеріалів;

Хлистуненко О.В. – знаходилось у проваджені 1981 справ та матеріалів, з них надійшло 1707, у тому числі справ – 1170 та відповідно 919 (надійшло за звітний період), середньомісячне навантаження 180,09 справ та матеріалів.

На теперішній час 5 (п’ять) суддів Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу розглядають 35 (тридцять п’ять) колегіальних справ, у тому числі й за участю присяжних (у порядку КПК). 

Судді Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області  мали у 2018 році таке навантаження:

Алексєєв О.В. - знаходилось в провадженні 1447 справ та матеріалів, в тому числі надійшло в 2018 році - 1327; знаходилось в провадженні справ - 879, в тому числі надійшло в 2018 році - 801; середньомісячне навантаження - 131,55 справ та матеріалів.

Князєва Н.В. (приступила до виконання посадових обов`язків після закінчення відпустки по догляду за дитиною з 01.11.2018) - знаходилось в провадженні 273 справи та матеріалів, в тому числі надійшло в 2018 році - 272; знаходилось в провадженні справ - 193, в тому числі надійшло в 2018 році - 193; середньомісячне навантаження - 24,82 справ та матеріалів.

Мазуренко В.В. (з 23.05.2018  припинився п`ятирічний строк повноважень) знаходилось в провадженні 301 справа та матеріал, в тому числі надійшло в 2018 році - 208; знаходилось в провадженні справ - 221, в тому числі надійшло в 2018 році - 155; середньомісячне навантаження - 27,36 справ та матеріалів.

Нестеренко О.М. - знаходилось в провадженні 1199 справ та матеріалів, в тому числі надійшло в 2018 році - 1070; знаходилось в провадженні справ - 752, в тому числі надійшло в 2018 році - 668; середньомісячне навантаження - 109,00 справ та матеріалів.

Попов В.В. - знаходилось в провадженні 1329 справ та матеріалів, в тому числі надійшло в 2018 році - 1179; знаходилось в провадженні справ - 824, в тому числі надійшло в 2018 році - 735; середньомісячне навантаження - 120,82 справ та матеріалів.

Соловйова Л.Я. - знаходилось в провадженні 1439 справ та матеріалів, в тому числі надійшло в 2018 році - 1259; знаходилось в провадженні справ - 907, в тому числі надійшло в 2018 році - 772; середньомісячне навантаження - 130,82  справ та матеріалів.

Суддя Широківського районного суду Дніпропетровської області Леонідова О.В.  приступила до виконання посадових обов`язків після закінчення відпустки по догляду за дитиною з 13 липня  2018 року,  знаходилось в провадженні за період з 13.07.2018 по 31.12.2018 року 1303 справи та матеріалів, в тому числі надійшло в 2018 році - 1303;  знаходилось в провадженні справ - 844, в тому числі надійшло в 2018 році - 844; середньомісячне навантаження за період з 13.07.2018 по 31.12.2018 року – 260,6 справ та матеріалів.

У випадку функціонування окружного суду в запропонованій Державною судовою адміністрацією України кількості суддів (18), навантаження на одного суддю, і це тільки у випадку відсутності вакантних посад, буде становити не менше 1000 справ на рік.

Європейські судді, які відвідали в квітні поточного року м. Київ і міжнародну конференцію «Роль Верховного Суду в демократичному суспільстві» наголосили про існування зв’язку між строками розгляду справ та суддівською незалежністю, а саме примушування до виконання надмірного обсягу роботи, який ні цей суддя, ні будь-хто з його колег не здатні виконати, є посяганням на суддівську незалежність.

У вказаних трьох судах на даний час загалом здійснюють правосуддя тільки 11 суддів з 20 передбачених. А тому у разі переведення цих суддів до окружного суду судді з повноваженнями здійснювати правосуддя, вже отримають навантаження більше як 1600 справ на рік, що більш як в 2 рази перевищує навіть очікуване навантаження на суддів згідно до запропонованих штатних розписів.

Оскільки такі навантаження для суддів Четвертого окружного суду міста Кривого Рогу є понаднормовими, доцільно було б передбачити у штаті Четвертого окружного суду міста Кривого Рогу – 34 посад суддів, з яких для Металургійного району – 16 суддів, Інгулецького району – 13 суддів, Широківського району – 5 суддів. Така кількість суддів дозволить формувати колегії суддів для розгляду кримінальних проваджень на місцях, унеможливить погіршення якості і строків судового розгляду, а головне, покращить доступ громадян до правосуддя та забезпечить навантаження на суддю принаймні в розмірі 532 справи на рік при умові повного штату суддів Четвертого окружного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Нагадаємо, що Указом Президента України № 449/2017 від 29 грудня 2017 року «Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів» постановлено ліквідувати Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, Дзержинський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, Широківський районний суд Дніпропетровської області та утворити Четвертий окружний суд міста Кривого Рогу - в Інгулецькому та Металургійному районах міста Кривого Рогу, Широківському районі Дніпропетровської області із місцезнаходженням у місті Кривому Розі та селищі міського типу Широкому Дніпропетровської області

Відповідно до ч. 6 ст.147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у разі ліквідації суду, що здійснює правосуддя на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці (відповідних адміністративно-територіальних одиниць), та утворення нового суду, який забезпечує здійснення правосуддя на цій території, суд, що ліквідується, припиняє здійснення правосуддя з дня опублікування в газеті «Голос України» повідомлення голови новоутвореного суду про початок роботи новоутвореного суду.

Відповідно до п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» районні, міжрайонні, районні у містах, міські, міськрайонні суди продовжують здійснювати свої повноваження до утворення та початку діяльності місцевого окружного суду, юрисдикція якого розповсюджується на відповідну територію.