flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У всеукраїнському щотижневому професійному юридичному виданні "Юридична газета" опубліковано статтю "Камера! Мотор!"

30 січня 2019, 12:10

Опубліковано в №4-5 (658-659)

Перше, з чим суддям Інгулецького районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області довелося зіштовхнулися в новому 2019 р. — це новела КПК України (ст. 27), якою передбачається обов'язкова відеофіксація судових засідань у кримінальних провадженнях під час досудового та судового слідства.

В чому полягає проблематика цієї ситуації? Проблема в тому, що наразі в Інгулецькому районному суді здійснюють правосуддя 5 суддів та є 4 зали судових засідань. Начебто все не так погано (на 5 суддів — 4 зали судових засідань), але існує одна проблема. Лише 2 зали обладнані необхідними технічними засобами для можливості фіксації судового засідання та процесуальних дій за допомогою відеозаписувальних технічних засобів. Кожен з цих суддів, який здійснює правосуддя, розглядає кримінальні провадження, а тому відеофіксація таких засідань є обов'язковою, а отже, технічні засоби та обладнання є необхідними для вчасного розгляду справ.

У зв'язку з вимогою відеофіксації кожного судового засідання у кримінальних провадженнях, секретарі судового засідання та головний спеціаліст з інформаційних технологій більше часу витрачатимуть на налаштування цих технічних засобів. Адже траплялися випадки, коли фіксація відеозапису припинялася з невідомих причин або виникали інші технічні проблеми. До того ж ці записи потрібно переписувати на DVD диски, яких не вистачає. Ці дії здійснюються на обладнанні в залі судового засідання до/або після засідання. Оскільки в суді працюють 5 суддів, однак є лише 2 зали, обладнаних належним чином, то це також становить проблему. Поки всі зазначені дії здійснюються в залі судового засідання, в коридорі вже очікує наступний суддя разом зі сторонами, щоб слухати справу, яка перебуває у нього на розгляді.

На сьогодні склалася ситуація, коли суддям доводиться витрачати більше часу на технічні моменти та очікування з думками: «Коли ж звільниться зал судових засідань, щоб можна було розглянути справу в призначений час?!».

У ДСА України було вдосталь часу (понад рік), щоб забезпечити приміщення судів необхідною технікою та програмним забезпеченням. На XVI позачерговому З'їзді суддів України заступник голови ДСА України повідомив, що всі суди забезпечені технічними засобами для фіксації судових засідань за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Однак, на жаль, це не так. Аналогічна ситуація склалася в усіх судах України.

Як дотримуватися строків розгляду справ, коли з 7 суддів працюють лише 5, до того ж вони стоять у черзі до зали судового засідання? Як організувати роботу в такій ситуації?

Разом з моїм колегою, суддею Інгулецького районного суду Олексієм Нестеренком, ми вважаємо за необхідне звернутися до ТУ ДСА України в Дніпропетровській області щодо необхідності облаштування всіх залів судових засідань обладнанням, необхідним для можливості фіксації судового засідання та процесуальних дій за допомогою відеозаписувальних технічних засобів. Ми підготували текст звернення і плануємо його направити до зазначеного органу. Однак оскільки виділення необхідного обладнання є справою не одного дня та не одного тижня, насамперед, щоб не допустити хаосу, необхідно завести журнал реєстрації для кожного обладнаного залу судових засідань та реєструвати в ньому інформацію про те, яка справа буде розглядатися в певний час. На жаль, це реалії сьогодення.

Джерело: http://yur-gazeta.com/publications/practice/sudova-praktika/kamera-motor.html