flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Історія Інгулецького району Кривого Рогу

11 грудня 2017, 17:33

Інгулецький район Кривого Рогу

   Історія Інгулецького району розпочинається 30 грудня 1962 року, коли Указом Президії Верховної Ради УРСР, за рахунок виділення частини Дзержинського району, підпорядкування міста Інгулець ( до 2002 року м. Інгулець входило до складу району) та селища Зелене Широківського району, було створено четвертий у місті Кривому Розі промисловий район. Площа району складає 105 кв. км, загальна протяжність 57 км. 

Інгулецький район є південними воротами Криворіжжя. Район має добре розвинуту й взаємоповязану структуру промислового, культурного, громадського життя.

   На його території мешкає близько 60 тисяч жителів. Діють 50 підприємств промисловості та будівництва, житлово-комунального господарства і харчової промисловості, на яких працюють більш ніж 30 тисяч чоловік. 

   Основною потужною силою промисловості і будівництва району є ВАТ «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат», ВАТ «Південний гірничо-збагачувальний комбінат», Гірничо-збагачувальний комплекс ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ВАТ «Промислово-виробниче підприємство "Кривбасвибухпром", ЗАТ «Криворіжаглобуд». Ці підприємства слава трудового Кривбасу, що тісно поєднуються з живописними краєвидами берегів Інгульця, легендарної річки нашого міста.

   Сьогодні Інгулецький район лідер в галузі гірничо - збагачувальної промисловості, впровадженню нових технологій та розробок. 

   Імідж району підтримують біля 400 обєктів малого бізнесу, які щороку створюють нові сучасні фасади закладів торгівлі та сфери обслуговування.
 
   Мережа освітніх закладів складається з:
- 12 загальноосвітніх шкіл і 3 школи-інтернати, в яких навчаються близько 6400 учнів;
- 16 дошкільних закладів відвідують більше 2 тисяч малюків;
- 2 вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації, де отримують робітничі професії біля 2500 студентів;
- одне професійно технічне училище № 44, де навчається близько 500 учнів.
 
    В районі одна з кращих спортивних баз: 2 дитячо-юнацьких спортивні школи, 2 палаци спорту, 2 стадіони, 3 плавальних басейни, 6 футбольних полів, 48 спортивних майданчиків, Центр туризму, краєзнавства та екскурсій.
     
   На території району знаходяться 2 палаци культури, 2 музичні школи, 2 центри дитячої та юнацької творчості, 5 бібліотек.

   Район має свої традиції, це проведення щорічних фестивалів «Душі криниця», «Грай гармонь», «Срібне джерельце» - який має статус обласного фестивалю, військово-спортивна гра «Інгульчани». Та особлива добра традиція району, це святкування Дня Перемоги. 9 травня першими в Україні на світанку о 04.00 годині, тисячи інгульчан урочистою ходою йдуть до пам'ятника загиблим воїнам, щоб вшанувати пам'ять героїв, загиблих в роки Великої Вітчизняної війни. 
     
   Інгулецький район розвивається, стає зручним та комфортним у всіх сферах діяльності. Будуються нові мікрорайони, стають привабливими вулиці та сквери, набувають сучасного вигляду. Ми любимо свій чудовий район, пишаємося його досягненнями, працюємо в імя його процвітання та добробуту.

    Подальшого розвитку набув район у нових економічних умовах незалежної держави. Значні переміни дали потужний імпульс ринковим процесам. Дзержинський район став піонером у народженні та розвитку малого і середнього підприємництва міста, привабливим для інвестиційного клімату. Значні, позитивні зміни відбулися і в інших сферах життєдіяльності. 
Ми пишаємось, що в нашому районі зосереджено високий інтелектуальний потенціал з чотирма провідними вищими навчальними закладами. Дзержинський район по праву є культурним центром міста, місцем відпочинку його мешканців, і зокрема молоді.

    Але особливою гордістю і окрасою району були і є працьовиті, мужні, горді, віддані йому люди. Серед них металурги і коксохіміки, газовики і зв'язківці, медики і освітяни, працівники культури, спорту, бізнесу.

    Район, як і раніше залишається місцем народження, зростання і самовизначення тисяч людей, багато з яких відомі не тільки в Україні, а й далеко за її межами.

Счетчик посещений