flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведення Дня відкритих дверей для учнів 10-11 класів , який приурочений до Всеукраїнського тижня права

11 грудня 2019, 16:27

11 грудня 2019 року до Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області на День відкритих дверей завітали учні 10-11 класів  Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №114 Криворізької міської ради Дніпропетровської області.

Програма проведення Дня відкритих дверей включила в себе екскурсію приміщенням суду, знайомством з архівом суду, канцелярією, залами судових засідань, конвойним приміщенням, а також з суддівськими атрибутами.

На початку, учні завітали до канцелярії суду, де дізналися від керівника апарату Ольги Козаченко про порядок приймання, реєстрації та рух документів, що надходять до суду та роботу з ними в програмі «Д-3». Порядком реєстрації різних категорій справ, ведення обліково-статистичних карток, виконання судових рішень.

В архіві суду гості ознайомились з порядком зберігання справ, строками зберігання окремих категорій справ, та порядком знищення справ після спливу строку їх зберігання.

Після, всіх запросили до зали судового засідання, де особливу зацікавленість школярів викликала зустріч з головою суду Олексієм Нестеренком та суддею-спікером Вячеславом Мазуренком. Діти дізналися з перших уст про повсякденну роботу судді, змогли отримати відповіді на свої запитання. Діти із захопленням ставили по-дитячому невимушені запитання, висловлювали свої думки. Одним словом вівся жвавий та активний діалог.

Головний спеціаліст Аліна Кіракосян показала школярам коротенькі відео-ролики «Хто такий суддя?», «Правосуддя в Україні», а також мультимедійну презентацію «Судова система України. Права учасників судового процесу», у ході перегляду якої, вівся активний діалог з дітьми. Також юні відвідувачі з захопленням подивилися мультфільм "Кінь проти Хом’яка» та «Слон проти Жирафи» (створено за підтримки Проекту USAID та Асоціації розвитку суддівського самоврядування України). Кожен відчув себе у ролі сторін судового засідання. Учні мали змогу оцінити правомірність дій позивача та відповідача та прийняти обґрунтоване рішення на користь однієї зі сторін. До речі, спір вирішили вірно, і змогли обґрунтувати свою відповідь.

Також юні відвідувачі дістали рідкісну можливість посидіти в суддівському кріслі, потримати в руках молоток судді (він же молоток головуючої особи), який символізує право на остаточне рішення, а також бажаючі змогли приміряти мантію і нагрудний знак судді.

Потім, школярі завітали до кабінету голови суду, де змогли ще трішки поспілкуватися з Олексієм Нестеренком, помічником та секретарем судового засідання.

До речі, діти активно долучилися до ще однієї ініціативи суду, а саме: участь у конкурсі малюнку та твору серед школярів на тему: «Суд очима дитини».

Наостанок, зустріч завершилася теплими словами вдячності від школярів та класного керівника за приділену їм увагу та можливість ознайомитися з діяльністю суду, побажаннями успішного навчання, сподіваннями на нові зустрічі в майбутньому і, звісно, що спільними фото на згадку.

 

Більше фото тут